Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"ΤΑ ΚΥΑΝΟΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΦΕΚΙΓΚ 1900"

 Φιλοτελικό 'Eκθεμα

Μεγάλη διάσταση κυανού ανοικτού γραμματοσήμου των 3d επί (μέρους) φακέλλου προς τον Συνταγματάρχη Μπέϊντεν-Πάουελ στο Αρχηγείο του στο ξενοδοχείο Ντίξον (ποικιλία ραγισμένης πλακός, θέση 6) με στρογγυλή σφραγία MAFEKING C.G.H. MY 2, 1900
Το μόνο γνωστό της ποικιλίας αυτής της θέσης επί φακέλλου (μέρους)

Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

 

Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής προσκοπικών γραμματοσήμων του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, αμέσως μόλις έγινε μέλος της ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης.  Η συλλογή αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως το 1970 σε δεκαπέντε πλαίσια, στην Έκθεση Προσκοπικού Γραμματοσήμου, την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε, πρότεινε στην τότε ηγεσία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και υλοποίησε.  Ακολούθησε η συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων φιλοτελικών εκθέσεων (συναγωνιστικών ή μη), στις οποίες εξέθεσε τμήματά της με τρία ξεχωριστά εκθέματα:  Παγκόσμιο Προσκοπικό Κίνημα (από το 2002) σε πέντε πλαίσια στην κατηγορία θεματικού φιλοτελισμού, Το Τσεχικό Προσκοπικό Ταχυδρομείο 1918 (από το 2006) και το παρόν (από το 2010) σε ένα πλαίσιο το καθένα στην κατηγορία παραδοσιακού φιλοτελισμού (ενός πλαισίου).

Πολιορκία του Μάφεκιγκ

Η πολιορκία του Μάφεκιγκ (λεγόταν και Μέϊφκιγκ, σήμερα Μάφικεγκ), κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Μπόερς στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος (Νότια Αφρική), άρχισε στις 13 Οκτωβρίου 1899, δύο ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τρανσβαάλ.  Διήρκεσε 217 ημέρες και τελείωσε στις 17 Μαϊου 1900.  Λόγω της έλλειψης γραμματοσήμων και με σκοπό να εξασφαλιστεί η ταχυδρομική διακίνηση κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, ο διοικητής και υπερασπιστής της πόλης Συνταγματάρχης Ρ.Σ.Σ. Μπέϊντεν-Πάουελ διέταξε αρχικά να επισημανθεί ολόκληρο το υπάρχον αποθεματικό γραμματοσήμων με την επισήμανση “MAFEKING BESIEGED” μαζί με νέες αξίες και, αργότερα, να εκδοθούν δύο νέα γραμματόσημα μόνο για τοπική ταχυδρομική χρήση.

Τα "Κυανόχρωμα του Μάφεκιγκ", όπως αποκλήθηκαν οι δύο αυτές νέες αξίες των
3d και 1d, αποτελούνταν από δύο απεικονίσεις (του Συνταγματάρχη Μπέϊντεν-Πάουελ και του Λοχία Ουώρνερ Γκουντγήαρ, Αρχηγού Ομάδος του Σώματος των Δοκίμων, αντιστοίχως).  Η πρώτη από τις αξίες που κυκλοφόρησε (το γραμματόσημο του Μπέϊντεν-Πάουελ των 3d μικρών διαστάσεων, ή "κεφαλή"), εκδόθηκε επισήμως την (Δευτέρα) 9η Απριλίου 1900, αλλά στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε τρεις ημέρες ενωρίτερα, την (Παρασκευή) 6η.  Επειδή οι διαστάσεις του γραμματοσήμου αυτού αδικούσαν την εικόνα, αποφασίστηκε να παραχθεί μια μεγαλύτερη διάσταση της ίδιας αξίας.  Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η 10η Απριλίου είναι η ημέρα πρώτης κυκλοφορίας της.  Ακριβώς την ίδια ημέρα εκδόθηκε επίσης και η άλλη αξία (το γραμματόσημο του Γκουντγήαρ του 1d, ή "ποδήλατο") για να τιμήσει τα παιδιά του Σώματος των Δοκίμων.  Μια αρχικά μεγαλύτερη και οριζόντια απεικόνιση του γραμματόσημου του "ποδήλατου" είχε απορριφθεί.  Για την παραγωγή και των δύο αξιών χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία της κυανοτυπίας.  
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

The Mafeking Bleus 1900 Philatelic Exhibit Online View

 
English

  

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.