Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ (1945)"

 Φιλοτελικό 'Eκθεμα
Οκτάδα, άνω δεξιά γωνία φύλλου χωρίς οδόντωση, με αναδίπλωση κατά την εκτύπωση
 
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής ελληνικών γραμματοσήμων και νέων χωρών του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Ελλάδα.  Μέρη της συλλογής αυτής έχουν παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό ήδη από το 1966, με τη συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων φιλοτελικών εκθέσεων (συναγωνιστικών ή μη), στις οποίες έχει εκθέσει τα ακόλουθα τμήματά της:  Κ.Π. Ελλάδος (1966) σε ένα πλαίσιο στην τάξη νεότητος, Ελληνικές Εκδόσεις Θράκης 1920 (από το 1966) σε (τρία έως) πέντε πλαίσια στις τάξεις νεότητος και παραδοσιακού φιλοτελισμού, Ποικιλίες Ελληνικών Γραμματοσήμων (από το 1977) σε πέντε (έως οκτώ) πλαίσια στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού, το παρόν (από το 2007) και Η Έκδοση "Μουχταριέτ" της Αυτόνομης Κυβέρνησης Δυτικής Θράκης (1913) (από το 2009) σε ένα πλαίσιο το καθένα στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού (ενός πλαισίου).
 Δόξα (1945)

Η ελληνική έκδοση της Δόξας (1945) εκτυπώθηκε και κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου 1945 για να τιμήσει την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις Δυνάμεις του 'Αξονα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Αποτελείται από μια σειρά οκτώ γραμματοσήμων (αξίες των 1, 3, 5, 10, 20, 50, 100 και 200 δραχμών), από τις οποίες οι τρεις τελευταίες εκδόθηκαν την 10η Αυγούστου 1945.

'Ολες οι αξίες απεικονίζουν την ίδια παράσταση, δηλαδή την αλληγορική μορφή της Δόξας, φιλοτεχνημένη από το γνωστό 'Ελληνα ζωγράφο Νικόλαο Γύζη (1842-1901).  Η μορφή αυτή απεικονίσθηκε για πρώτη φορά στο γραμματόσημο των 25 δραχμών της ελληνικής Ιστορικής 'Εκδοσης (1937).  Τυπώθηκε με τη λιθογραφική μέθοδο σε λευκό λείο χαρτί και φέρει οδόντωση 12 ½  X 13 ½.  'Εχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα:  Ο πρωτότυπος πίνακας παριστά τη Δόξα να κινείται ανάλαφρα πάνω στα ερείπια της μόλις ανεξάρτητης Ελλάδας (1830) μετά τεσσάρων αιώνων οθωμανική κατοχή.  Εδώ, το γραμματόσημο την τοποθετεί αλληγορικά πάνω στα ερείπια της απελευθερωμένης Ελλάδας, μετά τετραετή σχεδόν κατοχή υπό τον 'Αξονα.

 

Για να δείτε το πλήρες έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

The Glory Issue of Greece (1945) Philatelic Exhibit Online View

 
English

  

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.