Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"Κ.Π. ΕΛΛΑΔΟΣ"

Φιλοτελικό 'Εκθεμα
  1912/1913  Αγώνας κατά της Φυματιώσεως
 Χωρίς Κάθετη Οδόντωση
Μή τεθέν σε ταχυδρομική χρήση

1924/1926  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1948  Αποκατάσταση Μνημείων Θεσσαλονίκης
Σταυρός Μετατοπισμένος
Αποτύπωση
Χωρίς Οδόντωση
Ποικιλία Χρώματος
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ
 
Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής ελληνικών γραμματοσήμων και νέων χωρών του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Ελλάδα.  Μέρη της συλλογής αυτής έχουν παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό ήδη από το 1966, με τη συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων φιλοτελικών εκθέσεων (συναγωνιστικών ή μη), στις οποίες έχει εκθέσει τα ακόλουθα τμήματά της: Το παρόν (1966) σε ένα πλαίσιο στις τάξεις νεότητος και παραδοσιακού φιλοτελισμού, Ελληνικές Εκδόσεις Θράκης 1920 (από το 1966) σε (τρία έως) πέντε πλαίσια στις τάξεις νεότητος και παραδοσιακού φιλοτελισμού, Ποικιλίες Ελληνικών Γραμματοσήμων (από το 1977) σε πέντε (έως οκτώ) πλαίσια στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού, Η Ελληνική Έκδοση της Δόξας (1945) (από το 2007) και Η Έκδοση "Μουχταριέτ" της Αυτόνομης Κυβέρνησης Δυτικής Θράκης (1913) (από το 2009) σε ένα πλαίσιο το καθένα στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού (ενός πλαισίου). 
Γραμματόσημα Κοινωνικής Προνοίας

Αντικείμενο αυτού του εκθέματος είναι τα γραμματόσημα Κοινωνικής Προνείας που τυπώθηκαν ή επισημάνθηκαν μεταξύ των ετών 1912 και 1958, συμπεριλαμβανομένης επιλογής λαθών, ποικιλιών και σχετικού ταχυδρομημένου υλικού.  Τα γραμματόσημα αυτά χρησιμοποιήθηκαν συμπληρωματικά προς τα κυρίως τέλη με σκοπό την χρηματοδότηση συγκεκριμένων αγαθοεργών σκοπών.

Μετά μια μη αποδεκτή πρώτη σειρά ενός γραμματοσήμου για την καταπολέμηση της Φυματίωσης (απεικονίζει το τότε βασιλικό ζεύγος) που τυπώθηκε το 1912-1913, η πρώτη επίσημη πρόσθετη αξία για αγαθοεργούς σκοπούς εκδόθηκε στις αρχές του 1914 με δύο αξίες (για επιστολές και δελτάρια), αντικείμενο την βοήθεια των οικογενειών των Πεσόντων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.  Ένα χρόνο αργότερα (1915), παρόμοια έκδοση εγκρίθηκε για τη χρηματοδότηση του Πατριωτικού Συνδέσμου Ελληνίδων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το 1917, αριθμός παλιότερων γραμματοσήμων επισημάνθηκε (Κ.Π.) προκειμένου να ενισχυθούν προγράμματα Κοινωνικής Προνοίας.  Αργότερα (από το 1934 και μετά), πρόσθετες αξίες τέθηκαν για την χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (χρησιμοποίθηκαν μόνο για την αλληλογραφία που ταχυδρομήθηκε από την πόλη αυτή) και για την καταπολέμηση της Φυματίωσης, κυρίως μεταξύ του ιδιαίτερα προσβληθέντος κλάδου των Ταχυδρομικών.

Τέλος, ειδικές εκδόσεις εγκρίθηκαν για την Αποκατάσταση Μνημείων της Θεσσαλονίκης (1948), υπέρ των θυμάτων των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τα Ιόνια Νησιά (1953) και για τη χρηματοδότηση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (1956-1958).
 

 

English

 
 

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.