Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης - 'Ελληνας Διπλωμάτης και Συλλέκτης
 

"ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ"

Φιλοτελικό 'Εκθεμα


Δοκίμιο Μήτρας Διαφορετικού Χρώματος του Τελικώς Προκριθέντος


Διπλή Εκτύπωση Μαύρου Χρώματος

Δοκίμιο Μήτρας
Διπλή Οδόντωση
 
 
Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

Το έκθεμα αυτό αποτελεί μέρος της συλλογής ελληνικών γραμματοσήμων και νέων χωρών του Παναγιώτη Δ. Καγκελάρη.  Την κατάρτισή της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Ελλάδα.  Μέρη της συλλογής αυτής έχουν παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό ήδη από το 1966, με τη συμμετοχή του σε σειρά εθνικών, διεθνών και παγκοσμίων φιλοτελικών εκθέσεων (συναγωνιστικών ή μη), στις οποίες έχει εκθέσει τα ακόλουθα τμήματά της:  Κ.Π. Ελλάδος (1966) σε ένα πλαίσιο στην τάξη νεότητος, Ελληνικές Εκδόσεις Θράκης 1920 (από το 1966) σε (τρία έως) πέντε πλαίσια στις τάξεις νεότητος και παραδοσιακού φιλοτελισμού, το παρόν (από το 1977) σε πέντε (έως οκτώ) πλαίσια στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού, Η Ελληνική Έκδοση της Δόξας (1945) (από το 2007) και Η Έκδοση "Μουχταριέτ" της Αυτόνομης Κυβέρνησης Δυτικής Θράκης (1913) (από το 2009) σε ένα πλαίσιο το καθένα στην τάξη παραδοσιακού φιλοτελισμού (ενός πλαισίου).
Διαδικασία έκδοσης γραμματοσήμων

Η σχεδίαση και παραγωγή γραμματοσήμων, ξεκινώντας από τα προσχέδια των καλλιτεχνών και καταλήγοντας στη θυρίδα των ταχυδρομικών γραφείων, είναι αποτέλεσμα μιάς μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας μεταμορφώνεται μιά γενική ιδέα σε ένα τελικό προϊόν.  Κατά τη διαδικασία αυτή της δημιουργίας ενός νέου γραμματοσήμου πρέπει να ληφθεί σειρά αποφάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους.  Καλλιτέχνες, τυπογράφοι και κυρίως οι εκδότριες αρχές έχουν να εκπληρώσουν έναν αποφασιστικό ρόλο προκειμένου να επιτραπεί ή όχι η κυκλοφορία του προτεινόμενου γραμματοσήμου.

Η επιτυχής έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων είναι το αποτέλεσμα σειράς απαιτούμενων τροποποιήσεων, πιθανών ατυχημάτων κατά τη διαδικασία και τελικών αποφάσεων που λαμβάνονται πριν από την έκδοση ενός νέου γραμματοσήμου.  Στο σύνολό της η άσκηση αυτή μας δίνει το υλικό που εδώ προσδιορίζουμε με το γενικό όρο Ποικιλίες.  Σκοπός του εκθέματος είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ δείγμα υλικού προερχόμενου από τη διαδικασία αυτή, με αντικείμενα ιδιαίτερου φιλοτελικού ενδιαφέροντος, μερικά των οποίων μοναδικά ή σε περιορισμένο αριθμό.

Το υλικό που επιδεικνύεται εδώ καταγράφει αυτά τα βήματα όσον αφορά την παραγωγή ελληνικών γραμματοσήμων (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των νέων χωρών).  Παρουσιάζεται κατά είδος ποικιλίας και κατηγορία έκδοσης και παρατίθεται με χρονολογική συνέχεια.  Όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό, έχει επιλεγεί με τρόπο που να υποστηρίζει και παρουσιάζει κάθε βήμα της προαναφερθείσας διαδικασίας.  Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στο να συμπεριληφθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα υλικού.  Όπου κρίθηκε αναγκαίο, παρατέθηκαν για σύγκριση και τα γραμματόσημα όπως αυτά κυκλοφόρησαν.

Για να δείτε το έκθεμα, παρακαλούμε πιέστε εδώ

Varieties on Greek Stamps Philatelic Exhibit Online View

 

 

English

 

 

Copyright © 1998 μέχρι σήμερα:  Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Επιτρέπεται η αντιγραφή των περιεχομένων στο παρόν πληροφοριών μόνο για προσωπική σας χρήση.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων αρκεί να γίνεται αναφορά και σύνδεση στην πηγή.
Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, διανομή ή πώληση των εν λόγω πληροφοριών,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα.